Skip Navigation Hotkeys

Search and Service

Case Study
Work design for a warehouse worker

Company:

The company and its employees mainly manufacture and sell couplings for a wide variety of applications.

Employee's disability and impairment:

The man is a paraplegic and relies on the use of a wheelchair. His range of grasp and mobility are limited due to his disability. The GdB (degree of disability) is 100.

Training and job:

The man has completed vocational training as an energy electronics technician specializing in plant engineering. He is employed by the company as a warehouse worker.

Workplace and work task:

Due to his disability, the employee could no longer be employed at his old workplace in the high-bay warehouse, where approx. one million parts are stored.
In order to continue to employ the employee and to be able to process customer requests and orders more quickly and at shorter notice, a new high-bay warehouse was built in addition to the existing high-bay warehouse. The new high-bay warehouse is a special design with four computer-controlled paternoster racks (circulating racks) for approx. 400 articles. With the help of a key number or by pressing a function key, the system is informed of the picking height it has to approach. The employees can thus store and retrieve the corresponding articles in a working posture that is ergonomic for them. The articles are stored in such a way that, as they pass or drive past, first the coupling upper part, then the coupling lower part, the center piece and finally the necessary additional parts (e.g. feather key, screws, etc.) can be removed and assembled for the order. The coupling parts have a diameter of up to 180 millimeters and reach a maximum weight of 8 kilograms.

Working environment - mobility:

Some constructional measures were also carried out in the working environment so that the employee can reach his workplace and use the sanitary facilities without any problems. In the parking lot, a handicapped parking space was designated for the employee near the entrance and the curb was lowered. The entrance and connecting door was equipped with an electromotive door opener and closer. The sanitary area was converted to be barrier-free and equipped with a wheelchair-accessible washbasin, toilet at the appropriate height for transferring, support handles, a tilting mirror for viewing in a wheelchair position and an emergency personal call system for emergencies.

Assistive products used:

Further Information

and participation:
The design suitable for disabled people was funded by the Office for Integration and Inclusion, respectively. Advice was provided by the Technical Advisory Service of the Integration and Inclusion Office.

ICF Items

Reference Number:

R/PB4795


Last Update: 2 Mar 2023